Arkeoloji, insanların dünyayı ve hayatı anlamlandırma çabası neticesinde ortaya çıkmış bir bilim dalıdır. Geçmiş kültürlere olan merak, kökenlerinin nereye uzandığını bilme arzusu derinleşerek insanlığın anlam arayışı hâlini almıştır. Bu arayış ise evrensel bir paydaya çıkmıştır: insanlığın ortak kültürel mirası… Bu yazımızda sizlere çocukların arkeolojisi hakkında bilgi vermek istiyoruz…
Yetişkinlerin hâli hazırda hayata dair edindiği birikim ve yaşam temposu çoğu zaman böylesine bir merakın derinleşmesini engelleyebilir. Ancak çocuklar için bu durum farklıdır. Peki, çocukların arkeolojisi nasıldır ? Dünyayı ve yaşamı yeni keşfeden çocukların akıllarında pek çok yanıtlanmamış soru bulunur. Çevrelerinde gördükleri her şeyin bir sorusu, bir öyküsü vardır. Bu geçmiş bazen çok basit açıklanabilir olurken bazen de hepimiz için karmaşık olabilir. Elimize aldığımız herhangi bir materyalin tarihini bilmek o nesneye çok daha derin bir anlam katmaktadır.
Çocukların Bakış Açısından Arkeoloji
Şimdi, kendi çocukluğunuza dönün; henüz hayatınızın başındayken, baş döndürücü bir tempodan ziyade, doğa ile ne kadar iç içe olduğunuzu anımsayın. Yüzeyinde ellerimizi gezdirdiğimiz ağacın, ayağımıza takılan taşın, yüksekçe bir duvarın, kerpiç bir evin kaç yaşında olduğunu mutlaka merak etmişizdir. Peki dokunduğumuz herhangi bir nesnenin yaşını ve ona ilk kimin temas ettiğini düşündünüz mü ? İşte henüz bir çocukken çok derin olan bu merak duygusu, geçmiş ile günümüz arasındaki soyut ve somut köprüler kurmayı sağlar. Arkeoloji bu noktada çocuklara yardımcı olacak bir yol çizer. Arkeolojiden elde edilen bilgiler sayesinde hayal dünyaları genişler, geçmiş ve günümüzü karşılaştırarak sorgulama yetileri kuvvetlenir. Kültürel miras kavramı hakkında farkındalık geliştirirler ve belki de en önemlisi kültürel çeşitliliğe bakış açıları değişir ve gelişir.
Arkeoloji eğitimi, toplumdaki kültürel mirasa olan bakışın değişmesi, korumacı bir anlayışın benimsenmesi açısından önemlidir. Arkeoloji, çocukların özgürce sorularını sorabilecekleri, hayal dünyalarını geliştirebilecekleri, yeni şeyler keşfettikleri ve çok eğlendikleri bir alandır. Sizleri Qbicart’ta, sit alanlarının, eski eserlerin ve müzelerin ötesinde; sanata, topluma ve kültürlere bakış açımızı derinleştiren bir yolculuğa davet ediyoruz ! Umarız çocukların arkeolojsi yazımızı ve diğer blog yazılarımızı sevgiyle okursunuz 🌱🌼